معرفی ستاد فرهنگ علم، فناوری و اقتصاد دانشبنیان
ما در سالهاي اخير رتبههاي خوبي در علوم مختلف در جهان به دست آوردهايم و روز به روز بر تعداد شرکتهاي دانشبنيان افزوده ميشود. از طرفي پارکهاي علم و فناوري با شتاب و جديت بيشتري نسبت به گذشته در انجام فعاليتهاي خود تلاش ميکنند. اما هنوز مشکلاتي بر سر راه است. اساسيترين مشکل، چيزي که مقام معظم رهبري بر آن تاکيد بسيار دارد و دکتر سورنا ستاري نيز از همان روزهاي ابتداي مسئوليت بارها از آن به عنوان يک معضل مهم نام برده است، حضور کمرنگ فرهنگ اقتصاد دانشبنيان در لايههاي مختلف جامعه است. هنوز بسياري از جوانان پس از فارغالتحصيلي چشم به دستان دولت ميدوزند تا کار برايشان فراهم شود و استخدام شوند. حتي در برخي نهادها هنوز نحوه مواجهه با فردي که ميخواهد خلاف جريان شنا کند و کاري را بر مبناي دانش و تجربه خود راه بيندازد، مناسب نيست و ممکن است در مواردي باعث دلسردي اين افراد شود. مجموع اين برخوردها و انتظارات نشان از آن دارد که هنوز آنطور که بايد و شايد، فرهنگ اقتصاد دانشبنيان در ميان مردم و نهادهاي مختلف دولتي جا نيفتاده و نيازمند تلاش بيشتر و سازماندهي شده است.
بر اين اساس، با توجه به تجربه کشور در سالهاي اخير و روند کند ورود فرهنگ و دستاوردهاي دانشبنيان به عرصه اقتصادي و وجود فاصله ميان صاحبان علم و فناوري و اقتصاد، صاحبنظران بر اين عقيده استوار شدهاند که اصلاح فرهنگ و نگرش اقتصادي و علمي جامعه يکي از زيرساختهاي اساسي و الزامات پايه براي موفقيت کشور در عرصه اقتصاد دانشبنيان و دستيابي به اهداف دولت در حوزه گذار از اقتصاد نفتي به اقتصاد دانشبنيان و تحقق اقتصاد مقاومتي است. از اين رو، با توجه به تاکيدات مقام معظم رهبري، معاونت علمي و فناوري بر آن شد تا ستادي راهبردي در اين خصوص با عنوان «ستاد فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانشبنيان» با هدف تبيين مفاهيم اقتصاد دانشبنيان و گفتمان علم و فناوري، درک و آشناسازي فرصتهاي ناشي از کسب و کارهاي نوين و فرهنگ کارآفريني براي اقشار مختلف کشور در معاونت علمي و فناوري ايجاد کند. اين ستاد تصميم دارد با حرکت از رويکرد جذب منابع براي آموزش و تحقيق به فرهنگسازي توليد ثروت و حل مسائل جامعه با تاکيد بر نوآوري و کسب و کارهاي نوين و تغيير در نگرش عمومي کشور در گذر از اقتصاد نفتي به اقتصاد دانشبنيان را دنبال کند.
آگاهسازي سياستگذاران نسبت به ضرورتها، دستاوردها و الزامات تحقق اقتصاد دانشبنيان، جلب مشارکت و استفاده از نفوذ و اقتدار نهادهاي بالادستي و همافزايي سازمانهاي دولتي از ديگر اهداف اين ستاد است. ستاد فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانشبنيان با تشويق و جهتدهي نوجوانان و جوانان برومند ايران اسلامي، براي ورود به فضاي خلاقيت و نوآوري و کسب و کارهاي نوين تلاش ميکند در مهارتها و رفتار کارآفريني، تورهاي علمي و فناوري و توانمند شدن جامعه تغيير ايجاد کند.
ترويج و جلب مشارکت فعالان اقتصادي به حوزه اقتصاد دانشبنيان از طريق درک فرصتهاي موجود در اقتصاد خلاق و دانشبنيان، در کنار شناسايي و کشف استعدادها، هدايت استعدادها به سمت فناوري و اقتصاد دانشبنيان از ديگر اهداف ستاد توسعه فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانشبنيان معاونت علمي و فناوري است.
بر اين اساس، ستاد فرهنگ علم استفاده حداکثري از ظرفيت تمامي انواع رسانهها، ارائه مشاوره از طريق ظرفيتهاي فناوري، توانمندسازي از طريق ارائه آموزشهاي حضوري و الکترونيک، تسهيل فرايندها، برگزاري نمايشگاهها و جشنوارههاي استاني و ملي و تورهاي علم و فناوري را در دستور کار خود قرار داده است.
براي تحقق اين اهداف، پرويز کرمي به عنوان دبير ستاد فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانشبنيان منصوب شد تا گفتمان علم و فناوري و اقتصاد دانشبنيان به گفتمان غالب تمامي ايرانيان تبديل شود. در بخشي از حکم دکتر سورنا ستاري، معاون علمي و فناوري رياست جمهوري، در خصوص انتصاب دبير اين ستاد آمده است: «تحقق اهداف نظام مقدس جمهوري اسلامي در دستيابي به جايگاه برتر علم و فناوري در سطح منطقه، گذار از اقتصاد مبتني بر منابع زير زمين به اقتصاد دانشبنيان مبتني بر سرمايههاي فکري و انساني که همواره مورد تاکيد مقام معظم رهبري بوده، نيازمند تحول اساسي در کليه ساختارهاي اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي است.
در اين ميان توسعه فرهنگ دانشبنيان و اصلاح الگوهاي رفتاري در سطوح مختلف فرهنگي و اجتماعي از اهميت ويژهاي برخوردار است. با توجه به ماموريتهاي معاونت علمي و فناوري رياست جمهوري، تشکيل يک ستاد تخصصي براي سياستگذاري، راهبري و حمايت از فعاليتهاي فرهنگي ترويجي در حوزه علم، فناوري و نوآوري ضرورت دارد.»
اين ستاد گروه وسيعي از مخاطبان را دربرميگيرد و براي هر کدام برنامهها و اهداف ويژهاي دارد. مخاطبان ستاد فرهنگ علم، فناوري و اقتصاد دانشبنيان از نخبگان علم و فناوري، فعالان صنعتي، مراکز علمي، نهادهاي دولتي و حاکميتي هستند تا عامه مردم اعم از خانوادهها، دبيران، دانشآموزان و...
منبع: مجله دانش بنیان
ارسال به دوستان